A last stop  Börje

 

Platsens namn är Börje – ett namn som inte sitter riktigt säkert. Börje är ju ett mansnamn. Det känns det lite avigt.

1952 -1962 befann jag  mig här som folkskollärarens pojke.

Vi parkerar  på kyrkbacken. Inte en själ syns
till.  Det är en het eftermiddag. Het och torr luft vilar på den uppländska stäppen. Vi är vid kyrkan, som reser sig på en kulle. Några av socknens vägar möts vid kyrkan.

Inte mycket tycks ha hänt på denna plats sen jag lämnade för 58 år sedan. Lanthandelns röda hus finns kvar nära kyrkan, men utan reklamskyltars prakt.

Mina tankar går till den siste Handelsmannen Gunnar Övragårdh, en stilig man med grått storlockigt hårsvall, precis som i den tidens reklam för mirakelpomador ”med Keratin”. Jag minns hur han besviken konstaterade att levande landsbygd bara inte fanns längre.  Nationalekonomins osynliga hand nådde ända ut på landsbygden och tvingade bort honom. Eller var det folket som hade svikit honom? Med sina bilar som for lanthandel förbi?

En bit bort, på den efemära bygatan anar jag Olssons grå blanka Scania-lastbil. Den står precis där den brukar stå,  halvvägs in i garaget.

Eller också ser jag inte det?

Minne och dröm far runt. Nära kyrkan, som håller låst om sina djävlar och reliker.  Olssons måste ju ha en modern Scanialastbil. Mittåt! Och vilken Olsson för övrigt?. Man fick nog kasta in två generationer där för att komma i våg med nutid.

Tiderna skiftar, men åkare måste alltid finnas.

Fortfarande stilla och intetsägande luft under blå himmel. Jag tar en promenad runt kyrkan för att se om jag kan hitta några döda skolkamrater på gravstenarna. Sky inget.!
Tre med mig jämnåriga i folkskolan hade storgårdar, som Bösslinge och Skäggesta, att ta hand om när de vuxit till sig . Men min bäste kompis på närmaste gården ville inte bli bonde.
Han blev flygsteward efter realskolan. Men jag tror nog att hans lillebror fixade nog gården.

Ja, tänk så lite man vet. Eller bryr sig. Men ändå, det är omöjligt att se mig kvar, jag måste flyga ut med Handelsman. En socken har nog bara plats för präst, skollärare och del i landsfiskal.

Och gravspaningen? Inga döda barndoms kompisar siktades.

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail