1

Candy Crush Jelly Saga is Launched Worldwide.  –  King.com frontar med Tjodolf Sommestad i lanseringen av det nya mobiltelefon-appen ”Candy Crush Jelly Saga”!

Man må säga att det tar sig.

Min äldste son Tjodolf har under några år haft uppdraget att sköta förvaltningen  Kings flaggskepp Candy Crash Saga, under ett par störst i världen  bland mobiltelefonspel. På King.com basar han över uppemot 500 personer i olika ”studios”-
Jag har själv sysslat med datorutveckling sen 1980. Helt eller delvis. Så när sonen väljer sin väg och den består i att utveckla ”IT”, så blir far nöjd (eller överraskad).

2

Föräldraskapet har ibland gått knaggliga vägar,  Jag reste en gång tur och retur Stockholm – Storå (en tid då jag var varannan-helg-pappa) för att framföra till matteläraren i klass nio därstädes att han borde ge de elever som presterade bra intresseväckande uppgifter. Att lära sig mer om Pythagoras sats och liknande var inte att förakta menade jag. Men nej. Duktiga elever skulle ägna sig åt att hjälpa dem som inte låg främst i boken. Han visste vilka som skulle vidare till gymnasiet, och med dem kunde han ta upp ekvationer de sista veckorna. Jag fick vid ett annat tillfälle höra att han i en dispyt med Erik och Tjodolf hade sagt att ”Er blir det aldrig något av”
Erik (grundare av Springworks ) hade som Tjodolf flyttat till Stockholm och läst vid KTH. Han hade vid något tillfälle haft en bitsk artikel i lokaltidningen om att det inte gick att nå framgång om man bodde kvar i en kommun som Lindesberg – en känga som han sägs ha ångrat efteråt.

Tjodolf hedrar dock Lindesberg sedan många år med att bo där och långpendla via Arboga till Stockholm. Ibland vidare till styrelsesammanträden i London.

Sommestad
Det var en gång tre bröder som begav sig ut i världen för att finna lyckan…

3

Jante på dig om du tycker att jag är ute i ogjort väder! Jag har garden uppe!
Sverige, denna olagomliga krutdurk för teknisk och social utveckling, är nog en gåta för samhällsvetenskapen. Men börsvärderingarna och överlåtelsepriserna för Svensk digital excellens är en tydlig skrift på väggen. Ericsson, Jan Stenbeck, Skype, Spotify, Minecraft. Och nu King.com, som köps ut för $5.9 Billion.

Jag har sett detta vårt olagomliga idealland, som under decennier devalverat socialdemokratisk framåtanda till anemisk intellektuell smog. Detta land har levererat världsledande storföretag under en industriell epok och har i vår tid varit en av de mest drivande miljöerna för utveckling av den nya globala informationsekonomin. Televerkets och Ericssons drivbänk för mobiltelefoni som är grunden för att Ericsson fortfarande är världens största leverantör inom mobilsystem. Jan Stenbecks alla uppstarter som skapat många viktiga företag och varit inspiration för entreprenörer. En rad framgångsrika innovativa system har gjorts av svenskar i Sverige. De har värderats mycket högt när de sålts till större företag. Skype, Minecraft och Spotify är exempel. Och nu King.com som går för fem miljarder dollar.

Hur kan vårt land, drogat av Jantelagen, hur kan det ha blivit en stabil hotspot för utveckling av framtidens teknik? Mina tankar går till matematikläraren i Storå, vars vision var en folkets praktiska och solidariska matematik för landsbygdens folk. Och de fjantiga stockholmarna drivna på flykten.
Jag undrar om dagens pedagogiska debatt har något att lära av Storå.
Min salig moder kommenterade att min syster Lena blivit miljöminister med ”Jag tycker nog att det inte är så bra. Jag tror att hon får för mycket att göra”

4

All försiktighet inför liv och karriär behöver kanske inte lyda under Jantelagen. Jag reagerade väldigt negativt när min salig fader kom in i köket i Röhälla och berättade att min kusin X skulle ge upp karriären som orkestermusiker för att bli tandläkare. ”Så, skönt! Nu behöver de inte oroa sig.”

Destruktivt, beklämmande! Tänkte jag.

För några år sen stötte jag av en slump på denne kusin  X när han gick runt med en manskör på parkvägarna vid Stångån i Linköping. De rev av något traditionellt firande i stadsparken. Han ångrade inget och spelat hade han naturligtvis gjort.

Jag hade fel!

Att ha musiken som hobby kan nog fungera (eller hur Susanne?). Musiken i dess kompetitiva ekvilibristiska form kan kanske bli för ensidigt. Jag har hört berättas om en diskussion där några av mina kusiner, som gjort musik-karriären, hade sådana funderingar.

5

Så, man ska väl inte trampa på brödet. Vi fyrtiotalister har kanske levererat en historisk parentes? Att bry sig bara om kultur och bildning och spotta i röda kuvertet med pensionsprognosen – det är kanske inte hållbart?

  

November News:
Activision Buys Candy Crush Maker King For $5.9 BillionTJODOLF in Linked-In